Heklede skåler

Jeg skrev for noen dager siden at jeg skulle teste ut hvordan lage skåler av hekling. Det har jeg selvsagt gjort. Jeg fant flere tips på hvordan dette kan gjøres på nettet. En foreslår tapetlim, en annen sukker lake og en tredje utvannet trelim. Da jeg nevnte for min kjære mann at jeg skulle ta i bruk tapetlim, våknet iveren hos han også. Han foreslo at jeg skulle teste ideen ut på en liten prøvebrikke, noe som var et veldig godt forslag, for tapetlim viste seg å være en dårlig ide for min del. Årsaken til det var at jeg kjøpte hvit tapetlim i stedet for transparent lim, noe som gjør at man ikke kan bruke den på hekling med farge, da hvitfargen blir for dominerende. I tillegg var den var så tykk at det var vanskelig å få strøket den jevnt ut over heklebrikken. Jeg kunne muligens vannet den ut, men siden jeg hadde flere alternative metoder, droppet jeg taptelimen til fordel for sukkerlaken.

Sukkerlaken jeg lagde bestod av like deler sukker og vann som kokes opp. Jeg brukte 1 dl av begge ingrediensene, kokte opp og avkjølte. Jeg la den gamle heklebrikken  som jeg heklet på 80-tallet en gang, og som var gjennomvåt av sukkerlake, over en plastdekket bolle som var passe stor. Dette lot jeg stå og tørke i 5 dager før jeg forsiktig lirket skålen av formen sin. Ganske unik og dekorativ, og kjempeflott med plommer fra egen hage. Endelig har heklebrikker som har ligget i utstyrskisten i flere 10-år fått sin renessanse 🙂

Det tredje alternativet, utvannet trelim, funger best for meg, og er det jeg vil anbefale. Jeg brukte trelim til utebruk fordi det var det som stod i boden, og vannet den ut til en melkekonsistens. Penslet dette på en brikke som var lagt over en plastbelagt bolle. Denne skålen lot jeg tørke kun et døgn fordi jeg skulle gi den bort til min svigerinne i bursdagspresang, og ikke hadde tid til å vente lenger. Jeg har sagt til henne at hun har reklamasjonsrett på skålen siden den er den første jeg har laget med trelim, og ikke har  erfaring med hvor mye den tåler eller om den tørket lenge nok.


I skrivende stund har jeg en skål som står og tørker. Det er skålen som begynte som et sjal, men som ble et bomprosjekt. Tråden var jo for tynn, og prosjektet ble mye større enn jeg hadde tenkt, men nå blir det en skål av det i stedet. Intet så galt at det ikke er godt for noe:)

Sjalet er forresten ferdig heklet. Følg med på bloggen så kommer det noen bilder av det etterhvert også 🙂

This entry was posted in 05Hekling and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Heklede skåler

  1. ninabeate says:

    hei! så stilige skåler! 🙂 lika veldig godt mønsteret på den nederste skålen 🙂 kan du dele oppskrift? 🙂

  2. We stumbled over here from a different web page and
    thought I might check things out. I like what I see so now i am
    following you. Look forward to looking into your web page yet
    again.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s